Geceleri Uykunuzu Kaçıracak 4 Tahsilat İstatistiği

Geceleri Uykunuzu Kaçıracak 4 Tahsilat İstatistiği

Eğer vadeli satış yapılan bir sektördeyseniz, tahsilat yapmak adeta ikinci bir iş yapmaya benzer. Türkiye’deki pek çok işletmenin tahsilat yönetiminin çok da iyi olmadığını düşünürsek, bu oldukça sıkıntılı bir durumdur. İşte Atradius tarafından hazırlanmış, Türkiye’deki B2B işletmelerin ödeme alışkanlıklarına dair bazı istatistikler.

  • Ortalama olarak, işletmeler alacaklarının %2,7’sini tahsil edemediklerinden zarar olarak yazmıştır. Yani 10 milyon lira cirosu olan bir işletme için bu 270 bin liralık bir kaynağın çöpe gitmesidir. Sektörel bazda baktığımızda ise bilişim teknolojileri-elektronik, tarım-gıda ve kimya sektörleri tahsil edilemeyen B2B alacaklarının en yüksek zarar yazıldığı sektörler olmuştur (sırasıyla %3,5, %3,2 ve %3,1).
  • İşletmelerin kestiği faturaların %41,5’u vadesinde ödenmemiştir ki bu Doğu Avrupa ülkeleri arasında görülen en yüksek orandır.
  • İşletmelerin müşterileriyle uzlaştıkları vade 59 gün olsa da ödemeler 88 gün sonra yapılmaktadır. Yani ödemelerde ortalama olarak 29 gün gecikme vardır
  • İşletmelerin %42’si ödemelerini zamanında alamamaları sebebiyle kendi tedarikçilerine yaptıkları ödemeleri geciktirmek durumunda kalmıştır. Yani zincirin bir halkasında yaşanan sorun zincirin tamamını etkilemektedir. Geri kalan işletmeler ise bankalardan ya da diğer yerlerden kredi talep etmek durumunda kalmıştır

Atradius’un çalışması bize gösteriyor ki tahsilat yönetiminin doğru yapılmaması işletmeler için büyük bir maliyet. Zira yüksek thsilat vadeleri hem şirket içinde daha çok emek harcanmasına sebep oluyor hem de işletmelerin işletme sermayesini korumak için bankalardan kredi almasına neden oluyor. 

Peki bu durum karşısında ne yapmalı? İşte göz önünde bulundurulması gereken bazı fikirler.

Açık Hesap Yönetiminizi Gözden Geçirin

Bir işletmenin açık hesap politikası “kervan yolda düzülür” mantığıyla halledilmesi gereken bir şey değil, misyonunun ve iş planının bir parçası olmalıdır. Yeni bir müşteriye hesap açmadan evvel, işletmenin batık borç riskini yönetmek için alabileceği kredi notu istenmesi, mali belgelerin incelenmesi, referans kontrollerinin yapılması gibi çeşitli adımlar vardır. Müşterileri incelemek için kullanılan bu araçların geçmiş performanslarının gözden geçirilmesiyle hangi araçların verimli hangi araçların verimsiz çalıştığını görebilir ve buna göre tedbir alabilirsiniz.

Tahsilat Takibi Konusunda Durum Değerlendirmesi Yapın

İşletmenizin açık hesap politikalarının kâğıt üzerindeki hali ile fiili hali arasındaki farklara eleştirel gözle bakın. Pek çok işletme, ödenmemiş faturaların peşine fatura tarihin üzerinden 15-30 gün geçtikten sonra koşmaya baslar. Günün sonunda açık hesap politikanız bir Word dosyasında yazan değil, sizin uyguladığınızdır.

Mutabakat Yönetimini Optimize Edin

Müşterilerin kestiğiniz faturalara yaptıkları itirazları yönetmek şüphesi alacak yönetiminin en zorlu parçalarından biridir. Pek çok işletme fatura itirazı yönetimi ile hususi olarak ilgilenecek nitelikli personel bulmakta zorlanır. Bu da zaten detayların dikkatle takip edilmesi ve müşterilerle zorlu konuşmaların yapılması gerektiği fatura mutabakat sürecini daha da çıkmaz hale sokar. Ekibiniz iş yükünü göz önüne alarak, bu konuya yoğunlaşacak personele özel eğitimler verin. 

Yapabildiğiniz Kadar Otomasyon

Tahsilat ve alacaklar yönetimi iş akışlarınıza eleştirel bir gözle bakin. Bu süreçler tıkanıklıklar yaşanmadan sorunsuzca işliyor mu? Personeliniz rutin prosedürlerle uğraşmaktan trendleri analiz etmeye ya da müşterilerle konuşmaya zaman bulabiliyor mu? Eğer pek çok işletme için olduğu gibi sizin için de bu sorunun yanıtı hayırsa, rutin prosedürleri otomasyona sokarak personeliniz daha katma değer yaratan faaliyetlere odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Modern tahsilat otomasyon sistemleri iş akışlarınıza sorunsuz bir şekilde entegre olur, kişiselleştirmeye imkân sağlar ve ekibinizi reaktif olmaktan çıkararak surecin hâkimi yapar. 

Eğer tahsilat yönetimi otomasyonlarının işletmenize sağlayacağı faydalarla ilgileniyorsanız, bugün Tahsilist ile iletişime geçmenin tam vaktidir. Buraya tıklayarak ücretsiz bir deneme sürümü edinin.

Tahsilist sosyal medya hesaplarını takip edin.