En Etkili B2B Tahsilat Teknikleri

EN ETKİLİ B2B TAHSİLAT TEKNİKLERİ

Vadeli satın alma, B2B tahsilat alanında faaliyet gösteren kuruluşların başına sık sık gelen olumsuz bir durumdur. İşletmeler, müşterilerin taleplerini karşılamak için toplu satın alma yaparlar. Bu işletmeler satın almadan kaynaklı borçlarını ödeyebilmeleri için satış oluşturmaları gerekir. Bunu ne kadar iyi başardıkları, satış ve alacak yönetimindeki verimliliklerine bağlıdır ve buradaki olumsuz bir durum ilgili ödemeleri yapamamalarına ve ertelemelere neden olabilir. Böyle bir duruma düşmemek ve nakit akışını artırmak için en etkili B2B tahsilat tekniklerini incelemelisiniz. <<<<<<

B2B ALACAK TAHSİLAT SÜRECİ

Alacak tahsilat sürecinin adımları işletmeler arasında farklılık gösterir. Bu süreç müşteriye tanınan limit türlerine, şartlara ve müşterilerin zamanında ödeme yapma eğiliminde olup olmadığına göre de farklılık gösteriyor. Ancak süreç, kuruluşlar arasında bazı benzerlikleri paylaşıyor:

  1. Tanımlama: İlk adım, hangi müşterilerin borçlu olduğunu ve ne kadar borçlu olduklarını belirlemeyi içerir. Bunu müşteri faturalandırma ve muhasebe yazılımı aracılığıyla yapabilirsiniz.
  2. İletişim: Kimin neye borçlu olduğunu doğruladıktan sonra her müşteriye haber verin. Bunu telefon aramaları, e-postalar veya sms yoluyla yapabilirsiniz. En etkili alacak yönetim uygulamaları, güçlü ve verimli bildirim stratejilerini içerir
  3. Mutabakat: İdeal olarak, fatura bildirimi ve iletişim, ödemenin gerçekleşmesi için yeterlidir. Değilse bir sonraki adım müşteriyle bir ödeme planı üzerinde pazarlık yapmaktır. Karşılıklı olarak faydalı bir anlaşmaya varmaya odaklanın.
  4. Ödeme: Bir ödeme seçeneği veya planı oluşturduktan sonra sözleşmeye sonuna bağlı kalın. Bu müşteri güveni oluşturur ve tam ödeme alma olasılığını artırır.
  5. Takip: Ödeme planı anlaşmasından sonra bile müşterilerle takip etmeye devam edin. Bunu yapmak ödemelerin zamanında yapılmasını sağlar. Ayrıca, şirketinizin alacaklarını tahsil etmekte ciddi olduğunu da gösterir.

En Etkili B2B Tahsilat Teknikleri

Tüm müşterilerinizin faturalarını zamanında ödemelerini sağlamak için bir yol yoktur. Ancak zamanında ödeme olasılığını artırmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Aşağıdaki örnekleri göz önünde bulundurun:

  • Net koşullar belirleyin: Alacağı uzatırken müşterilerle açık, net ve resmi koşullar oluşturun. Bu koşullar arasında vade faiz oranı, ödeme planı ve olası gecikme ücretleri gibi belirli faktörler yer almalıdır.
  • Kredi Kontrolleri yapın: Yeni müşteriler almadan önce onların borçları geri ödeme yeteneklerini değerlendirin. Kredi geçmişlerine, özellikle de ödeme kayıtlarına ve şu anda sahip oldukları borçlara bakın.
  • İndirimler sunun: Erken ödeme için indirim de sunmak istersiniz. Bunu yapmak, müşterilerin faturalarını daha kısa sürede ödemeye teşvik eder. Bazı işletmeler, bu indirimler üst üste eklenebileceği için bunu yapmamayı tercih eder. Ciddi bir ödememe riski fark ederseniz bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • Hatırlatıcıları birden çok kanal üzerinden gönderin. Müşterilere gelecek ödemelerle ilgili hatırlatma göndermek önemlidir. Amaç, zamanında ödeme yapabilmeleri ve gerekli düzenlemeleri yapabilmeleri için ödeme tutarını bildiklerinden emin olmaktır.
  • Esnek ödeme yöntemleri sunun. Günümüzün dijital dünyasında ödeme yapmanın birçok farklı yolu vardır. Müşterilere IBAN, kredi kartı, banka kartı, e-çek ve hatta bir mobil uygulama aracılığıyla ödeme yapma seçeneği sunun. Seçeneklere sahip olmak borçlarını ödemelerini kolaylaştırır. Müşteri portalları, müşterilerin ödeme sürecini kontrol altına almasını ve B2B tahsilat deneyimini iyileştirmesini de kolaylaştırır.
  • Geciken ödemelere ceza uygulamak: Müşteriler zamanında ödeme yapmadığında, sözleşmelerinde cezaları zorunlu kılın. İhtar bildirimlerinizde ve takip iletişimlerinizde bu geç ücretleri ve para cezalarını belirtmeyi unutmayın.
  •  Tahsil edilemeyen alacak stratejisi oluşturun. Tahsil edilemeyen alacaklardan tamamen kaçınmak imkansızdır, bu nedenle ne zaman olursa olsun bir plan oluşturun. Ödeme almak için müşteriyi mahkemeye götürecek misiniz? Borcu borç takip acentasına devredecek misiniz? Borcu silme eşiği nedir?
  • B2B alacak hesabını otomatik hale getirme: Alacak hesaplarınızı otomatik hale getirme süreci, alacak yönetiminde en önde olmanızı sağlar ve tahsilat için harcanan süreyi azaltmanıza yardımcı olur. Bu, tahsilat stratejinizde yapabileceğiniz en düşük maliyetli dönüşümlerden biridir.

SONUÇ

B2B tahsilat yönetimi karmaşık bir süreçtir. Hiçbir evrensel çözüm, her işletme için uygun olmaz. Buna rağmen, bir plan oluşturmak ve bunu mümkün olduğunca en iyi şekilde otomatikleştirmek, B2B tahsilat deneyimini ve etkinliğini olumlu yönde etkiler.

Tahsilist, işletmeniz için gelişmiş ve kullanımı kolay bir tahsilat otomasyon aracına sahiptir. Hatırlatma bildirimleri stratejinizden ödemelere ve performans metriklerine kadar her şeyi otomatikleştirmek için Tahsilist ile tanışın.

Buraya tıklayarak bir Tahsilist deneme sürümü başlatın.

Tahsilist İnstagram hesabını takip edin!