Alacak Yönetiminde Yapılan 5 Temel Hata

Alacak Yönetiminde Yapılan 5 Temel Hata

ALACAK YÖNETİMİ

Bir şirketin tahsilat sürecinde yaşanan sorunların mali açıdan etkileri büyük olmaktadır. Tahsilat sürecinde yaşanan bazı sorunlar, sorumlu personelin sayı olarak yetersizliği veya teknik bilgi eksikliği nedeniyle yaşanmaktadır.

Deneyimlerimize göre personellerin dikkatli olması ve yapmaması gereken 5 temel hata vardır. Tahsilist’in sağladığı doğru araçlarla bu sorunların önüne geçebilir, daha verimli bir alacak yönetim ve tahsilat takip altyapısına sahip olabilirsiniz.

1 – Yetersiz Personel Sayısı

İşletmelerin tahsilat süreçlerindeki en yaygın sorunlardan birisi yetersiz personeldir ve hem küçük işletmeler hem de büyük işletmeler için geçerlidir. Ekip üyelerinin tahsilat takibi haricinde çok fazla işi olması faturaları ve müşteri alacaklarını takip etmekte zorlanmalarına neden olmaktadır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yetersiz personel, görevlerin eksik veya zamanında yapılamamasına yol açmaktadır.

Tahsilat sürecinde bu aşağıdaki sorunlara yaratabilir:

  • Azalan nakit akışı
  • İşletmede daha fazla zaman kaybı
  • Daha düşük çalışan memnuniyeti

İlk adım olarak, şirketlerin bu boşlukları doldurmalarına yardımcı olacak yeni çözümler keşfetmelerini öneriyoruz. Alacak yönetim platformu, şirketlere önemli görevlerin otomatikleştirilmesine ve tahsilat takibi süreçlerini yerine getirmek için gereken manuel çalışma zamanını azaltmalarına yardımcı olacak araçlar sunuyor.

2- Her Müşteri ile Çalışmak

Özellikle büyümeye hevesli işletmeler için yolunuza çıkan herhangi bir müşteriyi kabul etmek cezbedicidir. Ancak bunu müşterinin ödeme kabiliyetini ölçmek için yapılandırılmış bir inceleme süreci olmadan yapılması riskli olabilir.

Tahsilist, müşteri verileri doğrultusunda risk analiz seçeneği ile güvenli ticari ilişkiler kurabilir, müşteri portföyünüzü şekillendirebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz ERP programları sizin için inceleme yapmazken, alacak yönetim platformu çözümlerinin en önemli faydalarından biri, personelinize firma için daha önemli fonksiyonları gerçekleştirebileceği risk analiz araçlarını da sunmasıdır.

3- Takip Etmeyi Unutmak

Diğer bir yaygın hata, ödemeleri geciktiğinde müşterileri takip etmemektir. Bu çoğu firmanın nakit akışını etkileyen en yaygın sorundur. Bu sorun yine personel yetersizliği ve iş yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.

Alacakların zamanında tahsil edilmesi konusunda takip e-postaları ve hatırlatıcılar önemli araçlardır. Alacak yönetim platformu, bildirim modülü ile belirlenen koşullarda istediğiniz şekilde müşterilerinize gidecek sms, email ve sesli aramalar ayarlanabilmektedir. Üstelik bu bildirimler sadece fatura bazlı olmak zorunda değil; risk limiti, vadesi geçen tutar, geciken ödeme ve daha birçok koşulda otomatik çalışacak bildirimler de tanımlayabilirsiniz.

4-Alacakları ve Vadenizi Küçümsemek

Herhangi bir şirket için en yaygın hatalardan birisi tahsilattan sorumlu personellerin önemini küçümsemektir. Bütçe kesintileri gerektiğinde, muhasebe departmanları genellikle ilk etkilenen departmanlar olmuştur. Ancak vadeli alacakların bir önceliği olması gerektiği unutulmamalıdır. Kötü işleyen tahsilat süreci işletmeyi doğrudan etkileyecektir.

Yine buradaki çözüm, alacakların takibini ve zamanında yapılmasını sağlayan Tahsilist’ in araçlarından faydalanmaktır. Tahsilist tahsilat sürecinizi daha kolay ve verimli hale getirir.

5-Mali Yılın Sonunu Beklemek

Bazı muhasebe departmanları, hesap dönemlerini tamamlamak için bir mali yılın sonuna kadar beklemektedir. Ancak alacaklar tahsilatında da aynı strateji uygulanmaktadır. Tüm faturaların zamanında ödenmesini sağlamak için yıl sonunu beklemek son derece risklidir.

Tutarlı bir nakit akışı oranı sağlamak için müşteri tahsilatları yıl boyunca yönetilmelidir. Yıl boyunca takibi yapılan tahsilatların verimli nakit akışı sağlaması ile şirketlerin birçok sorunu ortadan kalkacaktır.

Genel olarak, müşterilerimizden bir adım önde olmak ve ödemeleri geciktiğinde her zaman iletişim kurmaya hazır olmak faydalıdır. Bu sorunlarına nasıl yaklaşılacağını ilişkin kurallar belirleyin ve sorunlar ortaya çıktığında gecikmeyin.

Tahsilat sürecinde yaşanan verimsizlikleri ortadan kaldırmak için Tahsilist ile iletişime geçin!