Postmodern ERP Ortamında Siparişten Tahsilata Giden Süreç Rehberi

Postmodern ERP Ortamında Siparişten Tahsilata Giden Süreç Rehberi

Postmodern ERP döneminde şirket performansınızı artırmak ve daha düşük maliyetle müşteri memnuniyetini yükseltmek için Siparişten Tahsilata SaaS çözümleri ararken bakmanız gereken kriterlere dair bir özet

Postmodern ERP Nedir?

ERP yazılımınız her fonksiyonu biraz yapar. Günümüzde iş dünyası liderlerinin kafalarındaki soru ise ERP yazılımlarının işletmeleri bir adım ötesine taşımaya yeterli olup olmadığı. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli esneklik ve çeviklik giderek artarken bu soruya evet demek pek mümkün değil. 

Ancak, Gartner “Postmodern ERP” diye dikkat çeken bir kavram ortaya attı. Peki “Postmodern ERP”’nin farkı ne? Geleneksel bir ERP sistemi her 10 senede bir araba alıp arada bakımlarını ödemeye benzer. Postmodern ERP ise aynı arabayı ömür boyu kullanıp teknoloji geliştikçe parçalarını tek tek değiştirmeye benzer.

Postmodern ERP stratejisinin asıl amacı her fonksiyon için gerektiğinde birbiriyle entegre çalışabilen en iyi yazılımları kullanma özgürlüğünü sağlamaktır. 

Postmodern Ortamda Siparişten Tahsilata: Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Siparişten Tahsilata Süreci, bir işletmede ERP ile birlikte ilerleyen en temel operasyonlardan biridir. Postmodern stratejinin getirdiği esneklik sayesinde Siparişten Tahsilata sürecine sahip işletmeler bu operasyonda optimizasyon yapabilirler.

Gartner’ın tahminlerine göre önümüzdeki dönemde pek çok şirket hibrit bir ERP yapısına sahip olacak. Yani çok sayıda bulut ya da hazır yazılımlar birbirine bağlı olarak çalışacak. Ancak bu yolculukta en büyük sorun birbiriyle entegre olabilecek ve sinerji yaratabilecek sistemleri seçmek.  

Burada dikkat edilmesi gereken 3 husus var.

  1. Doğru teknolojiyi seçmek

Şirketin ihtiyaçlarına göre modifiye edilebilecek, sınıfının en iyisi yazılımı seçmek gerekir.

  1. Sistem entegrasyonu ve veri güvenliği

CRM, ERP ve diğer alanlardaki yazılımları entegre etmek ve bu farklı sistemlerin sunduğu gerçeklerden tek bir gerçeklik çıkarmak kolay değildir.

  1. Departmanlar arasında iletişim

Birbirinden bağımsız çalışan sistemler departmanlar arasında sağlıklı bir iletişim kurmayı zorlaştırır.

Sınıfının En İyisi Yapay Zekâ Destekli Çözümlerde Olmazsa Olmaz 2 Özellik

Modası geçmiş kurulu yazılımlara yatırım yapmak yerine, sektörlerinde önde gelen firmalar kurulması, kullanımı ve güncellenmesi kolay SaaS ve bulut tabanlı çözümlere yöneldiler. 

Özellikle son 10 yılda yapay zekânın bir hayalden gerçeğe dönüşmesi, operasyonel verimliliği artırma ve maliyetleri azaltma konusunda da hayallerin ötesinde adımları gerçek yaptı. 

Şimdi, bu stratejinin getirdiği çeviklik ve esneklik sayesinde bilişim altyapınıza ve işletmenize yük bindirmeden en iyi çözümleri seçme, entegre etme ve uygulama zamanı. Siparişten Tahsilata surecinin liderleri SaaS vasıtasıyla yapay zekâ destekli bulut teknolojilerini kullanarak işletmelerini bir adim öteye çıkarabilir.

Peki yapay zekâ alacak yönetiminizde sizin doğru istikamette olmanızı nasıl sağlıyor?

1. Tahsilat Yaparken Müşteri Davranışlarını Tahmin Edin

Tahsilata dair iletişimlerin %70’inden fazlası borcunu herhangi bir hatırlatma olmadan da ödeyen müşterilere yapılır. İş yükünün bu statik önceliklendirilmesi tahsilat analistlerinin iletişime geçilmesine ihtiyaç duyulmayan müşterilerle iletişime geçip, iletişime geçilmesi gereken müşterilerle yeterince ilgilenmemesine yol acar. 

Ancak son donemde ortaya çıkan yapay zekâ uygulamaları sayesinde müşterinizin ödeme tarihini önceden tahmin edebilir ve duruma göre tahsilat stratejinizi değiştirebilirsiniz. 

Yani özetle

  • Tahsildarlarınızın borçlarını geciktiren müşterilere odaklanmasını sağlar
  • İletişimi otomize ederek toplam değeri / yönetilen hesap artar.

2. Açık Hesap Risklerini Proaktif Olarak Yönetin

Açık hesap ve satış ekibi arasındaki açık hesap limitlerinin arttırılıp arttırılmayacağı ya da bloke edilen siparişlere onay verilip verilmeyeceği hakkındaki çekişmeler dünyanın her tarafındaki pek çok şirkette görülür. Bu durum sadece işletme maliyetlerini aynı zamanda işletme risklerini de etkiler.

Ancak son donemde ortaya çıkan yapay zekâ uygulamaları sayesinde, açık hesap yönetimi bloke edilecek siparişleri önceden tahmin edebilir. 

Yani özetle

  • Büyük müşteriler için “onaya hazır” açık hesap yönetimine geçerken, küçük müşteriler için bu süreci otomize edin.
  • Satış ekibinizin erken ödemeler ya da düşük açık hesap limiti yüzünden bloke edilen siparişler konusunda müzakerelere başlamasını sağlayın.

Ancak sınıfının en iyisi çözümler seçilse bile, bu sistemler birbirine entegre değilse ve birbirleriyle iletişim halinde değilse Siparişten Tahsilata ekibinin yapması gereken bir sürü manuel iş vardır. 

Entegre Tek Bir Bulut Platform

Sorunsuz bir şekilde entegre olmuş, departmanlar arasında iş birliğini sağlayan, veri güvenliğini ve dürüstlüğünü sağlayıp verileri birleştiren ve tüm bunları yaparken pek çok süreci otomize eden bir çözüm hayal gibi mi geliyor? Ama değil. 

Entegre Alacak Takip Sistemi bütün alacak ve ödeme modüllerini tek bir işletme sürecinde birleştirerek alacaklar yönetimi operasyonlarını optimize eden bir çözüm platformudur

Peki bunu nasıl başarıyor?

  1. Sorunsuz Entegrasyon

Logo, SAP, Oracle, Microsoft Dynamics gibi önde gelen ERP ve CRM sistemleriyle sorunsuz entegrasyon

  1. Tek Bir Gerçek Kaynağı

Farklı süreçlerde ve çözümlerde veri güvenliğini sağlayan bir bulut platformu. Artık farklı Excel tablolarında tek tek elle güncelleme yapmaya son.

  1. Departmanlar Arasında İş Birliği

Birbirine bağlı çözümler sayesinde Siparişten Tahsilata sürecinin her aşamasını kapsayan çözümler

  1. Akıllı Otomasyon

Yapay zekâ destekli çözümler sayesinde basit maliyet azaltmalarının ötesine geçin ve başta müşteri memnuniyeti olmak üzere pek çok metrikte üretkenliği artırın.

Özet

Postmodern ERP, monolitik ERP platformlarından mevcut ERP yatırımlarının yeni teknolojilerle birleştirildiği bir ortama doğru bir kayışı temsil ediyor. Aynı zamanda pek çok işletmenin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu daha fazla çeviklik ve esnekliği de getiriyor. 

Bu yazı neyi anlatıyor şöyle bir bakarsak

Postmodern Ortamda Siparişten Tahsilata: Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sorunsuz çalışarak sinerji yaratan çözümler seçmek isteyen yöneticilerin dikkat etmesi gereken 3 hususu tespit ettik

1) İhtiyaçlarınızı karşılayan sınıfının en iyisi yazılımları seçmek

2) Sistem ve veri güvenliği

3) Departmanlar arasında iş birliği

Sınıfının En İyisi Yapay Zekâ Destekli Çözümlerde Olmazsa Olmaz 2 Özellik

Sınıfının en iyisi çözümler genellikle yapay zekâ desteklidir. Ancak bu islere yeni girenler, yapay zekâyı Siparişten Tahsilata surecinde en etkili bicimde nasıl kullanabilir?

  • Tahsilat yaparken müşteri davranışlarını tahmin ederek
  • Açık hesap risklerini proaktif olarak yöneterek

Entegre Tek Bir Bulut Platform

Sınıfının en iyisi çözümleri entegre tek bir bulut platformda kullanarak ekstra manuel efordan ve entegrasyon, data güvenliği idamesi ve çözümler arasındaki iletişimin getirdiği maliyetlerden kurtulmak mümkündür. 

Ancak bu yolculuk hala işletmeniz için doğru çözümü bulmakla baslar. Bunu yapmanın ilk aşaması da Olan/Olmakta Olan analizi yapmaktan geçer.

Ücretsiz deneme sürümü için buraya tıklayın.

Tahsilist sosyal medya hesaplarını takip edin!